Erdőkerülő

Természetjárás Gyaloglás Kirándulás Teljesítménytúra

Miért?

Mert rengeteg hely van Magyarországon, amit látni érdemes!

Ajánlott kilátók

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Ez-az

Úti- és képeskönyv helyett...

... amerre megfordultam.

Ajánlott zarándokhelyek

Címkék

2011 (10) 2012 (46) 2013 (25) 2014 (32) 2015 (2) 2016 (7) ajánló (11) Alföld (5) április (11) Árpád-kilátó (1) augusztus (4) A Budai-hegység távoli csúcsai (1) A híd túl messze van (1) Bakony (7) Bálvány (1) Barlangtól-Barlangig (1) beszámoló (52) Bika Félmaraton (1) Börzsöny (14) Börzsönyi Kék (1) Börzsöny kapuja (1) Budai-hegység (15) Budai zöld túra (1) Buda barlangjai (1) Bükk (27) Bükkalja (5) Bükkalja Gyöngyszemei (2) Bükki Kilátások (2) Ciszterci apátság romjai (1) Csergezán Pál-kilátó (1) Cserhát (2) Cserhát 40 (1) Cuha-völgy (1) Cuha 50 (1) december (8) Dél-Börzsönyi Kilátások (2) Dél-Dunántúli Kéktúra (1) Dobogó-tető (1) Dobogókő (1) Dömösi prépostság romjai (1) Eger Csillaga 20 (1) Egri Bükk (3) február (5) Fekete-hegyek (1) Felső-Homokhátság (2) Felső-Homokhátság 20 (1) felszereléslista (1) futás (2) Galga 25 (1) Gödöllői-dombság (5) gyaloglás (67) gyalogtúra (71) Három-kő (1) Hatvan (1) Horváth József emléktúra (1) január (8) jelvényszerző (5) Julianus-kilátó (1) július (4) június (9) Kaán Károly-kilátó (1) Kaptárkövek (1) Karancs-Medves 20 (1) Karancs Medves (1) Kecske-kő (1) Kerecsen 20 (1) Kerek-templom (Bakonyszentlászló) (1) Királyrét 30 (1) kirándulás (74) Kis-Hárs-hegy (1) Kitörés 60 (1) Kiútahírem (1) Klastrompuszta (1) Kőris-hegy (1) Látó-hegy (1) Lesvadászat (1) Magyarországi Forrástúrák (1) május (16) Makovecz Imre-kilátó (1) március (7) Mátra (9) Mátraalja (2) Mátrahegy túra (1) Mátra 60 (3) Millenniumi kilátó Cserépfalu (1) Nagy-Hárs-hegy (1) Nagy-Kopasz (1) Nagybörzsönyi Kétlevelű (1) Négy kolostor útja a Pilisben (1) Nik 40É (1) november (8) off (5) október (2) Őr-kő (1) ősborókás (1) összesítés (5) pálos kolostorrom (2) Pálos kolostorrom Bükkszentlélek (1) Pásztó 50 (2) Patai Mátra 50 (1) Pilis (11) Pilisszentkereszt (1) Pilisszentlélek (1) Pilis 35 (2) Piros 35 (1) Püspöki kör 50 (1) Rezső-kilátó (1) Salgóvár (1) Sorrento 21 (1) Szent István-templom (1) Szent Kereszt kolostor (1) Szent Márton templom (1) szeptember (3) Szűz Mária-plébániatemplom (1) tájkép (28) Tar-kő (1) Tarnai-pihenő (1) Téli Körös (1) Téli Mátra (1) teljesítménytúra (66) természetjárás (72) terv (12) Tisza (1) Tortúra (4) túra (74) túramozgalom (5) túrázás (53) Vajda Péter-kilátó (1) vasútállomás (1) virág (10) Visegrádi-hegység (5) Witt Lajos-kilátó (1) Címkefelhő

Horváth József emléktúra a Börzsönyben 30

2014.05.01. 06:00 | H2T | Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló túra kirándulás április gyalogtúra túrázás teljesítménytúra 2014 gyaloglás természetjárás Börzsöny Horváth József emléktúra

2014. április 26.


Útvonal: Szokolya vá. -> Rác-hegy -> Nógrád (Csurgó forrás) -> Királyrét -> Kisinóci-rét -> Kóspallag -> Szokolya -> Szokolya vá.

 

 

 

Nem sok jót ígért az időjárásjelentés és igazuk is lett a meteorológusoknak: már odafelé menet is eláztam és ez nem sokat változott a délelőtt folyamán.

A rajtban is szitált az eső, a rendezők lelkiismeretesen igazították útba az újabb és újabb indulókat, beleértve a vonatközlekedés esetleges veszélyeit is.
Az első száz méter már jelezte, hogy mire kell számítani: a Les-völgy elején az itiner által is jelzett gázlóban szélesen folyt a víz, az átkelésre szánt fatörzs mindkét oldalán vagy fél méterrel szélesebben. A rákövetkező szakaszon, a völgy oldalában munkagép járta össze a turistautat, megalapozva a túra "fölül vizes, alul sáros" érzését. A sár viszont csak csúszott, nem ragadt, ennyi pozitívumot tudtam találni a helyzetben.

A Les-völgy egyik kis oldalága

Nem kellett sokat várni az első emelkedőre sem, rövid lépcsőzést követően meredek emelkedő szűk ösvénnyel bokrok és kis tölgyfák között a Róka-hegyig. A hegyen az eső csillapodni látszott, de csak nagyon rövid időre, aztán szemerkélt tovább, ahogy az aszfalton leereszkedtem Nógrádra.

Az első ellenőrzőpont a nógrádi Csurgó, a várhegy tövében. Egy bő óra alatt legyűrtem az ide vezető 5,7 kilométert, ami az emelkedőt is figyelembe véve nem rossz. A ponton egy csoki jár a túrázóknak.

A nógrádi Csurgó


A nógrádi vár is felhők között

Egy-egy közelebbi dombtetőt még lehetett látni, de a távolabbiakat eltakarta a felhőzet, a közelebbi domboldalakban is párapamacsok gomolyogtak. Sáros talajúton folytatódott a túra a következő erdőig, a túra bő kétharmadára jellemző volt, hogy az erdőben az összegyűlő és lecsöpögő nedvesség miatt komolyabbnak tűnt az eső a fák között, mint a nyílt területeken.

Az erdei vasút sínpárja

A csuromvizes Béla-rét

Újabb patakátkelés után a Béla-rét a következő helyszín, innen a túra talán legrosszabb, legfelázottabb, legsárosabb és legcsúszósabb (ám szerencsére rövid) emelkedője vezet föl a kövesútig. A Királyrétre vezető ösvény kezdetét szinte teljesen benőtték a bokrok, de csak ez vezet lefelé, úgyhogy eltéveszteni nehéz. Lefelé belekocogok egy kicsit, nem terveztem eredetileg, de szeretnék haladni, ebben az időjárásban nem annyira élvezem a túrázást, pláne hogy amatőr módon nem készültem föl eléggé egy egész napos esőre. Mindegy, én iszom meg a levét.

Királyrét ismerős már, még ha nem is jártam sokat a Börzsönyben, majdnem el is sétálok a második ellenőrzőpont mellett, szerencsére a pontőr figyel és megállít egy pecsételés erejéig. A résztáv 7,2 kilométer, 1 óra 25 perc alatt tettem meg.

Ismerős a zöld sáv emelkedője is, kezdetben izzasztóan meredek (mintha nem lenne elég a külső nedvesség). Az eső alábbhagy, már csak egészen apró csöppekben szemetel, így aztán leveszem az amúgy is teljesen átázott dzsekit és polárban folytatom. Ráférne már a dzsekimre egy impregnálás. Új korában mintha jobban állta volna a vizet, de lehet, hogy csak az idő szépítette meg az emlékeket. A kaptató aztán végetér egy rövid szakaszra, sőt még a továbbra is teljesen felhős eget is látom egy rövid időre, de a kis rét után folytatódik az emelkedés egészen a Kisinóc-réten elhelyezett harmadik ellenőrzőpontig. Itt vizet oszt a pontőr hölgy. Újabb 4,3 kilométer 50 perc alatt.

Kisinóc, turistaház

Rövid bizonytalankodás után sikerül megtalálnom a helyes utat a negyvenes távé helyett, irány egyenesen Kóspallag. A Ló-hegyi patak völgyében a kék sáv jelzés dzsungelhangulatban vezet keresztül a csuromvizes bozótoson alig kijárt úton, majd a túra legmeredekebb, de rövid emelkedője után kijutok a völgyből.

Egy útkereszteződésnél a kék sáv elhagyja az utat és bevezet az erdőbe, gyakorlatilag kijárt út nélkül (valószínűleg csak egyelőre, de ki tudja, mikor vezették át erre). Szerencsére sűrűn látni a jeleket, mert az avarban alig van nyoma annak, hogy itt turistaösvény vezet. Sok erdei út vezet keresztbe-hosszába ezen az erdőszakaszon, az új kék sáv közöttük kacskaringózik, kíváncsi lennék a vonalvezetés indokára.

Az Országos Kéktúra,
Magyarország legfontosabb turistaútvonala

Az emelkedő végetér, Kóspallagig egy erdei kálváriaút vezet le. Itt is kocogok egy darabon, jól lehet haladni. A kék sáv a főutcán vezet a falu központjáig, a negyedik ellenőrzőpont a falu legmélyebb pontján található. 3,2 kilométer 40 perc alatt. Van még hátra 8,5 kilométerem a célig, végig a kék kereszt jelzésen.

Kálváriadomb Kóspallag fölött

Világháborús emlékmű, Kóspallag

Innen következik a túra legnagyobb emelkedője a Fekete-hegy nyergébe, ami a szintvázlaton rosszabbul fest, mint a valóságban, körülbelül másfél kilométeren 200 méter szintemelkedés, egy tempóval sikerül megmásznom az egészet. Szó szerint gőzölögve érek föl a nyeregbe.

A Fekete-hegy nyerge

Az itiner által "hosszas ereszkedésnek" írt lejtő nem is túl hosszú, egy szántó sarkánál lyukadok ki, a völgyben odalent pedig már látszik Szokolya. A felhők továbbra is alacsonyan lógnak, a völgyekben megül a pára, néhány domboldalról pedig érdekes formában emelkedik valami felhőszerűség az égnek. Az erdei séta végetért mára, csak egy rövid szakasz maradt belőle közvetlenül a cél előtt, de az is köves úton.

Ebben a völgyben Szokolya...

Úgy gondoltam, innen már nincs sok hátra, de nem volt igazam. Azért körbe kellett kerülni a szántót (ilyen időben esztelenség lett volna keresztülvágni rajta akkor is, ha megfordult volna a fejemben), aztán végig az erdei vasút mentén a faluig. Sáros-tocsogós a földút és ráadásul ahogy beértem a faluba, ismét rákezdett az eső a szemerkélésre, de itt már eszem ágában sem volt öltözködni. Ez az aszfaltos szakasz tűnt a leghosszabbnak az egész túra alatt. 

...ebben pedig a cél.

Nem is lett volna érdemes fölvennem a dzsekit, mert ahogy megkezdtem az utolsó emelkedőt a vasútállomáshoz vezető úton, az eső úgy döntött, hogy aznapra befejezte. Gyantaillatú fenyves jelezte a cél közelségét. Beérkezés után még ki is sütött egy rövid időre a nap. És hazafelé már meg sem áztam.

Jó kis túra, változatos szinthullámzással, szinte végig erdőben. A nevezés olcsó, de az eldugott rajthelyet nem egyszerű kilogisztikázni. Az ellátás rendben van, csoki, víz és zsíroskenyér a célban. Az itiner rövid, de lényegretörő, egyszer sem kellett a térképhez nyúlnom, benne a résztávok, részszintek, szintvázlat a leírás mellett, plusz szerepelnek a megtekintésre ajánlott látnivalók az útvonal mellett (bár némelyikre rá lehetett volna vinni a túra útvonalát is).

Táv: 29,1 kilométer (itiner szerint)
Teljes idő: 5 óra 35 perc
Bruttó sebesség: 5,2 km/óra

Állásidő: 23 perc
Nettó sebesség: 5,59 km/óra

Szintemelkedés: 940 méter (itiner szerint)
CsCs pont: 32,3 pont

Összesítve:
Szintemelkedés: 29141 méter
CsCs pont: 817,4 pont

H2T

A bejegyzés trackback címe:

https://erdokerulo.blog.hu/api/trackback/id/tr416090402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Map
süti beállítások módosítása